Начало Свят Зловещо предсказание! Турски сеизмолог: Мощен трус от 7,4 по Рихтер ще удари...

Зловещо предсказание! Турски сеизмолог: Мощен трус от 7,4 по Рихтер ще удари Истанбул, с точност до 99,9 на сто е ясен епицентърът

53
0
Сподели

С точност до 99,9 на сто е ясно мястото, където ще стане очакваното от турските учени земетресение в района на Истанбул, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитира Блиц.

Позовавайки се на директора на турската сеизмологична обсерватория Кандилли в мегаполиса проф. Халюк Йозенер, телевизионният канал посочва, че трусът най-вероятно ще бъде с магнитуд от 7,2 по Рихтер. Ако земетресението стане след 20 години, магнитудът му ще е 7,4 и ще предизвика цунами с височина три метра, смята още ученият.

В случай че забавянето продължи 40 години, то магнитудът на труса ще е от 7,5 степен, прогнозира още той. Проф. Халюк Йозенер говори пред в. „Хабертюрк“ по повод 150-ата годишнина от основаването на обсерваторията Кандилли.

„99,9 процента е сигурно мястото, на което ще стане земетресението. Това място е вътрешността на Мраморно море“, каза сеизмологът. Той добави, че има различни сценарии за това какво точно ще се случи. По думите му най-вероятно е земетресението да е с магнитуд 7,2, като натрупаната енергия е с потенциал над 7.

Припомняме, че на 17 август 1999 г. в 3.02 часа катастрофално земетресение от 7,4 степен по Рихтер разтърси районa край Истанбул. Земетресението продължи 45 секунди, но остави след себе си 17 480 жертви и стотици хиляди ранени.

Остави коментар

Остави първият коментар!

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме за