Начало Политика Нинова разтърси парламента с декларация за случая „Скрипал“

Нинова разтърси парламента с декларация за случая „Скрипал“

76
0
Сподели

Нека не оставяме правителството само в този момент и да приемем обща позиция на парламента, докато няма безспорни доказателства да не гони руски дипломата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата.

„Случаят „Скрипал“ предизвика безпрецедентна дипломатическа криза в света. В нея са включени вече над 25 държави от различни континенти. Отзовават се дипломати, разменят се остри нападки. Напрежението расте всеки ден. Изключително опасна ситуация и труден момент за Европа, но и за всеки политик, който трябва да взима решения“, заяви Нинова. По думите й има моменти в историята, които изискват разум, мъдрост и лидерство.

„Признавайки правомощията на изпълнителната власт, смятаме, че в парламентарна република тук в българския парламент също трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското правителство само в този момент и всички институции да се обединим. Били сме разделени по много въпроси“, каза Нинова и отчете, че има разделение и сега.

Тя поясни, че БСП предлага какво може да ги събере в този сложен момент за България.

„Предлагаме обща позиция на българското Народно събрание около общочовешки ценности, принципите на международното право, на равнопоставеност и взаимно уважение на държавите – членки на ЕС, които са необорими принципи. Първо, ако сте съгласни да заявим, че ние сме за мир и против война. Допускам, че никой от вас не оспорва тази теза. Но мир се постига с диалог, а не с дрънкане на оръжие и заплахи. Да заявим, че ние сме за истината и за принципа на международното и българското право невинен до доказване на противното.

Също допускам, че сте съгласни. До този момент никой от нас не знае каква е истината. Никой не е дал безспорни доказателства. Вероятно не означава сигурно. Никой никъде не бива да съден по вероятност. Трето, докато не се дадат безспорни доказателства, България да не гони руски дипломати и да не отзовава свои“, заяви Нинова.

Тя призова страната ни да изрази солидарността си, но на принципите на суверенитет. Веднага след нея думата взе Цветан Цветанов.

Остави коментар

Остави първият коментар!

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме за