Начало България LiveNovini.com ви пита: Искате ли България да бъде президентска република?

LiveNovini.com ви пита: Искате ли България да бъде президентска република?

69
0
Сподели

Формите на управление у нас винаги са били една доста интересна и коментирана тема. Факт е, че страната ни е претърпявала значителни промени по този повод и въпреки,че през 1946 г. от монархия се превръща в република с помощта на референдум, то днес има хиляди, които не са доволни от настоящата форма на управление и желаят реформи, които да бъдат в полза на народа.

Не са малко хората, които са на мнение, че в момента имаме нужда от това Българи да стане президентска република.

Президентската република е форма на управление, при която  държавния глава има широки правомощия в държавното управление. В неговите ръце са съсредоточени както функциите на президента, така и тези на министър-председателя. Тази система на управление се нарича Дуалистична република.

От една страна, ако тази промяна на управление се реализира, партиите няма да ни ограбват и ощетяват и няма да се плащат 240 излишни депутатски заплати всеки месец докато обикновени българин едва преживява. Освен това, доста голяма част от родното население симпатизира на сегашния президент Румен Радев и му гласува доверие.

От друга страна обаче, има и такива българи, които се боят от промяната, защото смятат,че президентската република може се превърне лесно в диктатура или да се върнат елементи от предишния (комунистически) строй. Истината е този път е някъде по средата и е нужно да се намери баланс.

Във връзка с темата екипа на LiveNovini ви пита:

Искате ли България да бъде президентска република и защо? Смятате ли,че това е решението за по-добър и достоен живот на хората или сте на мнение, че сегашната форма на управление е далеч по-приемлива и подходящ?

А има ли такива сред вас, които биха искали да се върне монархическото управление или то вече няма място тук?

Дайте вашите мнения!

Остави коментар

Остави първият коментар!

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме за