Начало Свят Какво прави Порошенко? Ще избухне ли в началото на април нова голяма...

Какво прави Порошенко? Ще избухне ли в началото на април нова голяма война в Донбас

61
0
Сподели

Президентът на Украйна Петро Порошенко във вторник, 20 февруари, постави задача на министерството на отбраната и на генералния щаб в кратък срок до 1 април да разработят предложения за смяна на формата на силовата операция в Донбас. Освен това трябва да му бъде представена кандидатурите за командващ на обединените сили и за обединен оперативен щаб, предават украинските медии, цитира Блиц.

Тези задачи са възложени в съответствие със закона за реинтеграцията на Донбас, който президентът Порошенко подписа днес на заседание на военния съвет. Според документа Русия е „страна агресор“, а неконтролираните от Киев територии в Югоизточна Украйна се смятат за „окупирани“. Ето защо операция срещу самопровъзгласените ДНР и ЛНР вече няма да се смята за антитерористична, каквато е от началото ѝ през 2014 г, а военна.

Законът дава право на държавния глава, т.е. на Порошенко, правото да използва въоръжените сили в региона в мирно време, за да гарантира суверенитета на страната, което узаконява действията на ВСУ в Донбас без обявяване на война.

При подписването на документа Порошенко подчерта, че украинската армия е една от най-ефикасните в Европа. А още при първото четене в Радата депутатите изключиха от закона пункта за приоритета на Минските споразумения при разрешаването на конфликта в Донбас.

От ДНР и ЛНР веднага реагираха, като посочиха, че с този закон властта в Киев фактически „узаконява войната срещу собствения си народ“.

Руският външен министър Сергей Лавров нарече документа „закон за дезинтеграцията на Украйна“ и напомни за пореден път на управниците в Киев, че Русия не е страна в конфликта.

Остави коментар

Остави първият коментар!

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме за